Drenering

Vi har igjennom mange år i bransjen opparbeidet oss en helhetlig forståelse av problemer med fuktige kjellere, og kan anbefale den beste løsningen for deg.

Vi utfører drenering av alle typer terreng, bygg og boliger. Dette kan være for private, borettslag, sameier og næring.

Alle våre oppdrag for utbedring av vann- og fuktproblemer, utføres i henhold til de standarder og retningslinjer som til enhver tid foreligger.

En drenering på huset ditt forlenger levetiden, øker verdien, gir et godt innemiljø og motvirker sopp og råte.

En sviktende drenering kan føre til fukt i kjelleren din og en rekke problemer. Med en korrekt anlagt drenering vil du kunne unngå problemer med inntrengning av vann, fuktige kjellere, sopp og råte. En moderne drenering leder vann og fukt vekk fra huset. Vi har mange tiårs erfaring på å legge dreneringer, og mange boligeiere har forbedret innemiljøet og unngått helseplager med vår hjelp.

Vår lange erfaring gjør at vi ser på hvert oppdrag individuelt, og gir en anbefaling etter forholdene på hvilken metode som fungerer best. Vanskelig tilkomst kan ofte være en utfordring, men vi finner alltid den beste løsningen.

ÅRSAKER TIL FUKT I BYGG

 

Det kan være mange årsaker til at det oppstår problemer med fukt og muggsopp i bygg. Når vi kommer på befaring tar vi en helhetlig vurdering av en rekke faktorer. I de fleste tilfeller ser vi at fukten oppstår fra en kombinasjon av:

  • Dårlig ventilasjon i avstengte rom. Er det ikke gjennomtrekk i rommet vil stillestående, varm luft skape fukt. Har du et vaskerom hvor varmekabler står på samtidig som du tørker klær på stativ, uten at du lufter, vil fukten bygge seg opp forpeste inneklimaet.
  • Lekkasjer fra røranlegg, vinduer eller tak
  • Sprekker i grunnmuren hvor vann trenger inn
  • Kondens i luften. Har luften ingen vei å komme ut, vil ofte fordampingen trekke inn i treverk og vegger. Dette kan føre til både råte og mugg.
  • Feil på utendørs drenering. Her kan det oppstå en rekke feil – drensrørene kan bli tette, massene rundt kan bli for tett, rørene kan være skadet, eller så kan fuktstopperne på grunnmuren være feil montert.
  • Kappelær oppsug av vann fra grunnen og inn i gulv/vegger. I noen tilfeller kan problemet ikke være overvannet som kommer inn mot huset. En god utendørs drenering vil fjerne dette. Men vannet kan og trekkes rett opp av grunnen gjennom kappelæreffekten.

TEGN PÅ AT DU HAR FUKT I KJELLEREN

Det er en rekke ting du kan gjøre selv for å sjekke om du har et fuktproblem i kjelleren din. To av sansene dine kan hjelpe her: Syn og lukt.Det er flere visuelle tegn en kan se etter som kan gi indikatorer på at det er et fuktproblem. Først og fremst kan du se om det er områder på betongen som er mørkere enn andre, og deretter kjenne etter om du veggen er klam/fuktig.For det andre kan du se etter oppvokst av muggsopp og saltutslag. Muggsoppen vil se ut som mørke / svarte flekker som kan skrapes av. Ser du dette bør du gjøre tiltak umiddelbart da sopp kan ha negative konsekvenser for helsen til beboerne. Saltutslag vil vise seg som hvite arealer på veggen. Ofte markerer dette hvor fukt er/har vært. Salt er ikke helseskadelig, men er en indikator på fukt.Det andre du kan gjøre er å bruke nesen. En kjeller med fuktproblemer vil ha en ganske ubehagelig lukt som kan beskrives som «muggen» eller som lukten av en potetkjeller. Mer klare symptomer på fukt er selvfølgelig at luften kjennes klam ut. På befaring vil vi se etter alle disse symptomene, i tillegg til å bruke en elektronisk fuktmåler som gir definitive svar.

 

 

Drenering bolig

Lekkasje i grunnmur og kjellervegger skyldes ofte manglende eller dårlig drenering rundt huset over lenger tid. Sammen med frost, kan frostsprengning og oppsprekking av murveggene forekomme og forårsake ytterligere lekkasje inn i kjellerkonstruksjonen. Vannet i grunnen kan igjen bli absorbert i kjellervegger, og gi hele boligen et fuktig innemiljø.

  • Kontroller at kjellerveggen er godt drenert på utsiden. Et typisk tegn på dårlig utvendig drenering er fuktighet i kjelleren, for eksempel i form av fuktutslag på murveggen og murgulvet, samt maling som flasser. Lukten av mugg er også et tegn.
  • Kontakt fagfolk for sjekk av drenskum og drensledning rundt huset. Tette drensrør øker faren for fuktinntrenging, og i verste fall oversvømmelse i kjelleren ved mye nedbør. Ofte er spyling og rensing av drensledninger tilstrekkelig. Er rørene dårlige, derimot, må det legges ny drensledning. Husk at fuktighet kan absorberes i gulvet og kreve at dreneringen under gulvet må utbedres. Det er et omfattende tiltak som vil kunne medføre en helt ny gulvkonstruksjon.
  • Sørg for fornuftig beplantning og utforming av hage og terreng for god drenering. Planter med lange røtter, og sand, kan tette dreneringen rundt huset og bør derfor plasseres et godt stykke unna husveggen.

Forebygg fukt i kjellergulvet

Har det forekommet lekkasje i kjellerkonstruksjonen, vil vannet i grunnen kunne absorberes i kjellergulv utover bare i vegger. Et betonggulv som holder på vann vil kunne avgi fuktig luft. En tett dampsperre kan forhindre at luftfuktigheten trekker opp i tregulv.

  • Kontroller oppbygningen og tilstanden på kjellergulvet eller gulv som står på grunn. Sjekk tegninger av gulvkonstruksjonen, eller ta en stikkprøve på et egnet sted i gulvet.
  • Se til at det finnes en dampsperresjikt under tregulv eller parkett, for eksempel i form av en tett og solid plastfolie. Sjiktet hindrer at fuktig luft absorberes i gulvet.
  • Dersom fuktighet går inn i gulvet fra grunnen under (kapillærsug), kan det bli nødvendig med utbedring av dreneringen under gulvet.

Forebygg fukt i krypkjelleren

Fuktig luft i krypkjelleren kan tillate oppblomstring av mugg og råtesopp. Det kan også forårsake råteskader på bærende konstruksjoner. Luftlekkasjer fra en fuktig krypkjeller kan dessuten trekke opp i resten av huset og gi fuktskader.

  • Sørg for god gjennomlufting av krypkjelleren med ventiler og åpninger i hver ende av kjelleren.
  • Fjern alt av organisk materiale som for eksempel plankebiter, søppel eller skrot.
  • Dekk gjerne bakken med en fuktsperre, for eksempel i form av en solid plastfolie.

 

Hva er drenering?

Drenering er å lede vann i en bestemt retning, som regel bort fra bygninger og terreng, ved hjelp av dreneringsgrøfter, rør eller gjennom filtrering i grunnen. Ved drenering av «overvann» er det snakk om  naturlig vann slik som regnvann, vann fra snøsmelting og annen type vann som går i overflaten. Og så er det snakk om «grunnvann» grunnvannet er vannet som er nede i grunnen og som kan stige fra tid til annen, for eksempel ved store nedbørsmengder. Det er i hovedsak dette vannet man drenerer bort ved å legge et drensrør i underkant av kjellergulv til et bygg, man sikrer seg at grunnvannstanden aldri blir så høy at det går opp i kjellerkonstruksjonen.

Hvorfor Isolerer vi ifm drenering?

Stort sett alltid velger man å isolere i forbindelse med drenering, det er en relativt liten kostnad som gir en relativt stor effekt. Isolering øker verdien på boligen din, senker fyringsutgifter og gir et bedre inneklima. 

Selv om selve dreneringsfunksjonen er til stede rundt et bygg, har man allikevel ikke kontroll på temperaturforskjellen som er mellom innetemperaturen og utetemperaturen. Denne temperaturforskjellen gjør at det kan oppstå kondens som er fuktig og vil kunne føre til skader.

En tørr og isolert kjeller er noe av det viktigste for en sunn og trygg bolig eller bygg. Ved drenering er det absolutt anbefalt og vanlig å isolere samtidig, helst ved bruk av minimum 10cm XPS  isolasjon, hva man bør velge (både type og tykkelse) vil vi kunne avgjøre med hensyn til akkurat ditt bygg. 2/3 av bygget bør så godt som det lar seg gjøre isoleres utenfra.

Hvorfor drenere rundt grunnmur?

Hensikten med å drenere grunnmuren er å lede vannet bort fra bygningsmassen slik at man opprettholder eller skaper en tørr kjeller. Alle grunnmurer er ulike og kan kreve forskjellige tiltak. Når vi graver opp langs grunnmur får vi avdekket grunnmurens- og massenes faktiske tilstand. Derfor er det viktig og nødvendig med rett kompetanse, dyktig bemanning, riktig utsyr og maskiner tilgjengelig på stedet. Vi kan gi råd om sikring av grunnmur, etterisolering eller andre tiltak som bør gjøres når man først har gravd frem grunnmursveggene.

Forskjellige typer drenering

Overvann er vannet som renner av på overflaten som følge av regn og smeltevann. Overvannet er ofte vannet som plager bygg, infrastruktur helse og miljø. Dette vannet håndteres i hovedsak lokalt på privat tomt med rister, grøfter og rør. I offentlige områder med de samme elementene, men avrenningsvannet ledes ofte mot det offentlige Overvann- eller Avløpssystemet. Sjeldnere nedbør men større nedbørsmengder gir større og hurtigere avrenning av overvannet – vi hjelper om det trengs.

Grunnvannsdrenering – vannet som stiger  
Grunnvann er vannet som ligger nede i grunnen og ikke renner avgårde da alle utveier er «mettet» med vann. Årsaken til at dette dreneres vekk er at hus, bygninger og andre konstruksjoner er utsatt for dette vannet. Grunnvannspeilet øker og endres med både tid og nedbørsmengder. Noen hus står også til enhver tid i grunnvann.  Det er dette vannet man i all hovedsak leder vekk når man drenerer et hus eller bygning. Det legges et perforert rør i underkant av grunnmurssålen som skal fange opp det vannet som eventuelt stiger opp til dette nivået. På den måten sikrer man at grunnvannsspeilet aldri når opp i grunnmurssålen eller kjellergulvet.

Avskjærende drenering – vannet som kommer
Avskjærende drenering er dreneringsgrøfter som ikke anlegges inntil grunnmurskonstruksjoner, men som legges i terrenget for å fange opp vannet som går i bakken. Dette kan være dype grøfter så vell som grunne grøfter som kun tar overvann. Disse grøftene er også mye anlagt i forbindelse med fuktsikring av bygg, hvor deler av bygg ikke har kjeller eller har andre utomhuselementer som trapper og lignende man ikke ønsker å fjerne for å få drenert bygg og bolig.